Signe Hammershøj overvandt sin frygt og skabte en succesfuld psykologpraksis

Nogle kvinder tager springet og starter virksomhed på trods af frygten for ikke at få succes.

I starten af april åbnede Signe Hammershøj sin psykologpraksis i Aalborg op for klienter for første gang. Nervøst sad hun i sin nye grå lænestol, som hun havde købt til formålet, og ventede på den første klient. Hun var især nervøs, fordi hun frygtede, at hun ikke ville få klienter til sin nye praksis, da hun var nyuddannet psykolog. Den dag måtte hun se frygten i øjnene, da hun efter nogle minutter indså, at den første klient ikke havde tænkt sig at dukke op. – Min første tanke var, at det måtte være fordi, jeg ikke var en dygtig nok psykolog, fortæller Signe, som efterfølgende gik slukøret ud til de andre psykologer, der også har deres egen praksis i klinikken. – Det hjalp at snakke med de andre, fordi de alle havde prøvet det samme. Det var bare uheldigt, at det skulle ske for mig med den første klient, fortæller Signe. Siden er frygten langsomt forsvundet. – Det var en hård start, men efterfølgende fik jeg løbende flere klienter, og siden den dag har jeg ikke prøvet, at de ikke er dukket op, fortæller Signe.

SIGNE HAMMERSHØJ

Signe Hammershøj er 26 år og er stifter af sin egen psykologpraksis i Psykologhuset Vesteraa, som hun har haft siden marts 2024. Signe bor i lejlighed med sin mand i Aalborg. Hun er nyuddannet psykolog fra Aalborg Universitet og i gang med at blive autoriseret psykolog.

Frygten kan bruges som en drivkraft

Frygten for ikke at få succes med sin virksomhed kan få nogle kvindelige iværksættere til at knokle ekstra hårdt i starten. Det fortæller Lisbeth Odgaard Damm, der er bestyrelsesmedlem i foreningen Kvindekompagniet, der arbejder for at øge kvinders repræsentation i magtsfæren. – Frygten for at fejle kan også nogle gange bruges som en drivkraft. I hvert fald hvis man først har startet virksomheden, for så vil man også gerne have, at den lykkes, og det kan få nogle til at gå en ekstra mil, fordi de gerne vil være en succes, siger hun.

I starten vidste Signe ikke, om hendes psykologpraksis ville blive en succes, derfor var hun ekstra grundig, da virksomheden skulle starte op. – Jeg ville gerne have, at det hele skulle laves ordentligt, så jeg undersøgte alt, fortæller hun.

Signe bliver motiveret af at hjælpe andre

Tidligere havde klinikken, hvor der i dag er fem psykologpraksisser, været en tandlægeklinik, og da Signe overtog sin praksis i slutningen af januar, var væggene dækket med forskellige motiver af blandt andet måger – Vi renoverede klinikken i hele januar og februar for at lave den om til en psykologklinik, fortæller Signe. I dag er mågebillederne malet over med en farve i beige, og i de fleste kroge er der sat bænke og planter på gulvet. I Signes egen praksis er møblerne nøje udvalgt. I vindueskarmen står et lille appelsintræ, og den gule farve går igen i flere af pyntetingene. – Jeg har selv indrettet det, men jeg fik hjælp af de andre psykologer, fordi jeg ikke havde haft en klient endnu, så jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle bruge, fortæller Signe.

Hun valgte at starte som selvstændig psykolog lige efter studiet, fordi hun gerne ville hjælpe andre på sin egen måde. – Hele min motivation for at være selvstændig psykolog er, at jeg har brug for vide, at jeg kan hjælpe mennesker på min måde og uden, at der er nogle, der siger til mig, at jeg ikke må bruge mere tid på en klient eller, at jeg ikke har flere timer i kalenderen. For der er bare nogle rammer, man er nødt til at overholde, hvis man er ansat i en psykologpraksis, fortæller hun. Hun valgte derfor at blive en del af en supervisionsgruppe. – På den måde kan man få respons på cases og faglig sparring, selv om man ikke er ansat i en klinik, fortæller hun.

Kvinder starter ofte virksomhed indenfor bestemte brancher

En undersøgelse inden for iværksætteri fra Danmarks Statistik fra september 2024 viser blandt andet, at kvindelige iværksættere i 2022 typisk startede virksomhed indenfor serviceerhvervene. 22 procent af kvinderne havde startet virksomhed indenfor videnservice, mens 14 procent havde startet virksomhed indenfor sundhed og socialvæsen. Årsagen kan ifølge Steffen Korsgaard, der er professor i entreprenørskab ved Syddansk Universitet, være, at man ofte starter virksomhed indenfor samme felt, som man har taget sin uddannelse. – Hvis kvinder laver iværksætteri indenfor uddannelse eller noget, man har direkte erfaring med, så vil man se en tendens til, at kvindelige iværksættere arbejder sig ind i nogle brancher, der følger de uddannelsesmønstre, vi ser for kvinder, eksempelvis indenfor omsorg, siger han.

I Signes klinik er de alle fem selvstændige kvindelige psykologer, og Signe har brugt de andre til at spare med, når der var noget, hun havde svært ved. – Der er ikke nogen i min omgangskreds, der har startet virksomhed, så jeg har brugt de andre psykologer herinde til at erfaringsudveksle både om det faglige, men også om at starte virksomhed, fortæller hun og tilføjer, at det har hjulpet hende til at få succes med sin virksomhed. – Hvis jeg havde stået med det hele selv, havde jeg ikke haft motivationen til at fortsætte, fortæller hun.

For nogle kvinder tager frygten over

En undersøgelse fra Dansk Erhverv fra august 2024 viser, at frygten for, at ens virksomhed ikke får succes, kan få nogle unge kvinder til droppe tanken om at starte virksomhed. 13 procent af kvinder, der overvejer at starte virksomhed har svaret, at frygten har holdt dem tilbage. Ifølge Mette Søgaard Nielsen, der er lektor og ph.d. på Institut for Erhverv og Bæredygtighed på Syddansk Universitet, er det en frygt, som de fleste iværksættere oplever i alle aldre – Det er ærgerligt, når nogle kvinder vælger ikke at starte virksomhed, fordi de frygter ikke at få succes, for det er en helt naturlig følelse, som ofte handler om risikoen for at miste, siger hun og tilføjer, at mennesker har forskellige grader af risikotolerance. – Det er forskelligt, hvor meget usikkerhed, man kan tolerere, og det handler ofte om, hvor meget man har at miste. Derfor er det en god idé at starte i små steps for at finde ud af, om man er på rette vej, siger hun.

Programleder Camilla Nørgaard Jensen arbejder indenfor entreprenørskab og innovation på DTU Skylab, hvor hun hjælper forskere og ph.d.-studerende med at starte virksomhed. Ifølge hende er mange kvindelige iværksættere meget dedikerede til deres startup. Derfor kan et nederlag føles ekstra stort. – Man skal ikke koble sit selvværd op på den modstand, man kommer til at møde, når man starter virksomhed, for så kan man hurtigt komme til at føle sig som en fiasko, siger hun. Ifølge hende kan det også være sundt at frygte. – Jeg tror, det er et sundhedstegn, at man har bevidstheden om, at man ikke nødvendigvis lykkes med sin startup, men det er også et sundhedstegn, at man så starter op alligevel, fordi man lærer meget i processen, siger hun.

Ifølge lektor på Institut for Erhverv og Bæredygtighed Mette Søgaard Nielsen kan den yderste konsekvens, hvis kvinder afholder sig fra at starte virksomhed, være, at der kommer til at mangle diversitet i virksomheder i samfundet. – Kvinder har ofte nogle andre virksomheder, så hvis der ikke er nok kvindelige iværksættere, vil man mangle nogle af de virksomheder, der har et socialt og bæredygtigt fokus, siger hun.

Succesoplevelser hjalp Signe med at overvinde frygten

Signe ventede med at åbne sin klinik til april, selv om hun havde oprettet cvr-nummer i marts måned, fordi hun ikke følte sig klar. – Jeg brugte hele marts på at sætte mig ind i, hvordan man har egen virksomhed, for jeg havde undervurderet, hvor mange ting der skulle gå op i en højere enhed, fortæller hun. I dag er hun nået til det sted, hun gerne vil være. Hun smiler fra den grå stol, da hun fortæller, at hun har de klienter, hun gerne vil have. – Jeg kan for første gang se en måned frem i min kalender og se, at der ikke er store huller eller hele dage, hvor der ikke er booket nogle klienter. Derudover har jeg trukket min første løn, og jeg har afsluttet det første forløb med en klient, fortæller hun. Det har hjulpet hende med at komme af med den frygt, hun havde i starten. – Jeg er ikke så bekymret længere, fordi jeg er landet det rigtige sted, så selv, hvis der kommer lavvande, har jeg meget mere erfaring til at vide, hvad jeg skal gøre, siger hun.

I december er hun nået op på at have tre til seks klienter om dagen, og det er især feedbacken fra hendes klienter, der har været med til at overbevise hende om, at hun har valgt den rigtige vej. – Det er når, jeg sidder med en klient, der siger, at det er meningsfuldt, at jeg føler, jeg virkelig, har været en hjælp, siger hun og tilføjer, at det har været hele den hårde opstartsfase værd. – Lige nu er jeg det sted, hvor jeg gerne vil være, fordi jeg har arbejdet hårdt for at opfylde de mål, jeg havde. Men havde du spurgt mig for en måned siden, så havde jeg ikke været der endnu, fortæller Signe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *